Jakie wina serwować do kurczaka?

Wszyscy uwielbiamy smak wybornego mięsa. Chrupiąca skórka, białe mięsko i aromat przypraw doprowadzają nasze zmysły do czystego szaleństwa. Są wśród nas prawdziwi smakosze, którzy lubią serwować potrawy z kieliszkiem dobrego wina. Czy istnieją jednak jakieś wytyczne wobec win podawanych do potraw? Jeśli istnieją jakieś reguły, to jak one brzmią? Czy sposób podawania kurczaka ma wpływ na dobór wina? Jeśli chcesz zaskoczyć rodzinę i gości niesamowitym połączeniem smaków koniecznie zostań z nami dłużej. Dzięki temu zwięzłemu poradnikowi dowiesz się, jakie wina pasują do kurczaka. Zaczynajmy!

Sztywna etykieta, a współczesne zapatrywania 

Czy natknąłeś się kiedykolwiek na podręcznik suvoir vivre’u? Jeśli tak, to doskonale zdajesz sobie sprawę, jakie ogólne zasady tyczyły się białych mięs i rodzaju podawanych do nich win. Jeśli nie, warto sięgnąć, bo zawarte na kartach tej książki są rozmaite zasady funkcjonujące w przeszłości, które pomagały odpowiednio przygotować obiad i przyjęcie. Naczelną regułą podawania mięs, w tym kurczaka było serwowanie go z białym winem. Pokrótce wyjaśnimy, że wiele się w tej kwestii zmieniło na przestrzeni lat. Odpowiedni dobór wina zależy od sposobu przyrządzenia potrawy i wykorzystywanych produktów. Inny trunek pojawi się przy kurczaku pieczonym, inny przy zapiekance z kurczaka, a jeszcze inny rozlany do kieliszków będzie, jeśli podamy kurczaka smażonego.

Obiad podano do stołu!

Jakie wina serwować do kurczaka?Mamy sezon letni. Działkowicze i właściciele przydomowych ogródków przepraszają się z zakurzonym grillem i organizują lunch na świeżym powietrzu. Poza kiełbaskami często decydujemy się na kurczaka. Ten, przyrządzany na ruszcie wprawia nas w niepohamowany głód. Nasze kubki smakowe pragną tego soczystego mięska z dodatkiem ziół. Bardzo dobrym sposobem podkręcenia doświadczeń zmysłowych jest podane grillowanego kurczaka z kieliszkiem wina. Tylko, zaraz, zaraz, na jakie postawić, by smak potrawy z nim współgrał? Jeśli nie jesteś miłośnikiem win i nie obcujesz z nimi na co dzień, może sprawić ci to problem. Przychodzimy ci z pomocą. Jeśli chcesz delektować się wybornym mix-em smakowym i pragniesz, by goście podzielili to doświadczenie, postaw na lekkie wina białe. Alternatywą dla nich będą wina musujące, czyli tak zwane szampany. Wina musujące idealnie współgrają z grillowanym mięsem drobiowym.

Rodzinnym specjałem serwowanym w trakcie rozmaitych świąt, rocznic i urodzin bywa smażony kurczak. W niektórych gospodarstwach domowych panie domu podają go w trakcie niedzielnych spotkań rodzinnych. Aromat smażonego mięsa, z dodatkiem ziół wyostrza apetyt i powoduje, że z niecierpliwością oczekujemy obiadu. Smak wybornego smażonego kurczaka można podkręcić za pomocą odpowiednich dodatków. Jeśli pragniesz podkreślić smak smażonego kurczaka przyrządzanego przez swoją małżonkę, wyciągnij kieliszki i butelkę aromatycznego białego wina. Regułą jest, tak jak powyżej to podkreśliliśmy, że do białych mięs podaje się białe wino. Podobnie rzecz ma się z rybami. Czy inny trunek również podkreśli walory smakowe podanego obiadu? Owszem i jeśli mielibyśmy wskazać godną alternatywę dla białych, wytrawnych lub półwytrawnych win to byłoby to lekkie wino czerwone. Wspomniane rodzaje trunków mają jedną bardzo ważną z naszego punktu widzenia cechę, a mianowicie nie dominują smakowo nad potrawą. 

Prawdziwym delikatesem, którego spotkać można na stołach wprawnych gospodarzy i pań domu, jest pieczony kurczak. Podaje się go na rozmaite sposoby, ale fakt jest jeden. Esencje smaku wyciągniemy za pomocą dobrze wybranego trunku. Pieczone kurczaki idealnie komponują się, podobnie jak te smażące się na ruszcie, z lekkim białym winem oraz winem musującym. Wspomniana kombinacja pozwoli wyciągnąć z obiadu to, co najlepsze. 

Z kurczaka można też przyrządzić zapiekankę. Składnik ten jest chętnie wybierany w trakcie przyrządzania tego dania. Zapach kawałków mięsa w zapiekance z makaronem sprawia, że ciężko jej się oprzeć. Do tego dania pasują z kolei wina czerwone. Subtelny tkanina smaku i posmak wiśni idealnie koresponduje z zapiekankami. Wina burgundzkie, australijskie, nowozelandzkie i kalifornijskie okażą się prawdziwym strzałem w dziesiątkę. 

Bogactwo smaków

 Sztywne zasady podawania win do mięs, w tym do kurczaka uległy z biegiem czasu upłynnieniu. Oczywiście zachęcamy do sięgnięcia po lekturę sztuki życia. Może okazać się pomocna. Różnorodność potraw przyrządzonych z kurczaka sprawia, że możemy wręcz żonglować kombinacjami smakowymi. Kuchnia tajska czy w ogóle azjatycka, w której do kurczaka dodaje się curry, jest dość popularna na świecie. Jeśli wpadniemy na pomysł przyrządzenia czegoś w tym stylu, to idealnym uzupełnieniem okaże się wysoko kwasowe wino białe. Jeśli przyrządzamy z kolei kurczaka z dodatkiem pesto, pobawmy się cytrusowym posmakiem win.

Konkluzje?

 W dawniejszych czasach dostęp do mięs, w tym kurczaka był znacznie ograniczony. Chów i produkcja drobiu wzrosła w minionym półwieczu, a ceny tego mięsa zmalały. Savoir-vivre pisany był w czasach, gdy kurczak rzadko gościł na stole, a sztywna etykieta wymagała podawania określonych rodzajów win. Czasy się zmieniły. Wraz z upowszechnieniem się tego produktu mięsnego i postępującej globalizacji, sposób przyrządzania kurczaka uległ dywersyfikacji. Inaczej przyrządzany, z dodatkiem rozmaitych produktów spożywczych idealnie komponuje się z rozmaitymi winami o przebogatej gamie smakowej. Od posmaku cytrusowego, po wiśniowe wariacje.